The most amazing library!

Designed by US-based architectural practice Form4 Architecture as an entry for the 2013 Taichung City Cultural Center International Competition, the Luminous Moon-Gate is a sustainable complex that aims to be a cultural landmark and energy-efficient beacon of activity for Taichung Gateway Park. The glass complex, positioned in a porous configuration that allows the landscape to penetrate its core, features a whole slew of state-of-the-art sustainable technologies.

The building is located in the Gateway District of Taichung Gateway Park, in western Taiwan ( the third largest city on the island after New Taipei and Kaohsiung.)  and houses a library and museum in opposite volumes. The library is located in the horizontal oval space, while the museum takes up the vertical part of the complex. Each of the volumes marks axes that point visitors toward the park, with the library’s major axis extending towards the city.

The landscape undulates across the complex, allowing the park’s plant life to integrate with the architecture, and depressions in the ground are used for rainwater collection. Additionally, the buildings feature recycled and recyclable materials and recyclable waste storage facilities. By incorporating several sustainable technologies, the Luminous Moon-Gate aims to become a beacon of cultural activity throughout the day, while acting as an ecological benchmark at the same time.

http://backstage.worldarchitecturenews.com/wanawards/project/luminous-moon-gate/?source=sector&selection=longlist

 

Angela and Nancy

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s